søndag 5. januar 2014

Dal makhani

Dal makahni er en indisk linserett som smaker sykt godt, er fyldig og... veldig indisk, hehe. Makhani betyr "med smør", og gjør det ekstra mektig (og selvfølgelig ektra godt). I denne oppskriften har jeg også brukt piskefløte, men man kan jo gjøre litt som man vil.. Droppe smøret, bruke matfløte eller kokosmelk (så blir den vegansk) istedet, for en litt lettere variant. Jeg manglet noen kryddere, men det ble veldig godt likevel.(4 porsjoner, ca 23 kr)
Du trenger
ca 200 gram svarte linser, kokt
ca 50 gram kidneybønner, bløtlagt og kokt
1 spsk hvitløk, finrevet
1 spsk ingefær, finrevet
2 ts spiskummen
2 ts stødt koriander
2 ts gurkemeie (kun for farge)
1 ts kanel*
1 ts kardemomme*
2 laurbærblader*
0,5 ts nellik*
2 ts bukkehornsfrø*
3 ts chilipulver
4-5 tomater**
3-4 spsk smør
1-2 dl fløte

* Disse krydderene er bare en veiledning for en "ekte" dal makhani, men bruker du en garam masala-blanding er det helt fint.
** Reguler innholder av tomat litt selv. Ferske tomater gjør det litt friskere, mens tomatpuré gir en kraftigere smak.. Du kan også bruke en tomatboks.

1. Kok bønnene og linsene helt møre. Ta vare på litt vann fra linsene til senere.

2. Varm litt olje i en gryte. Ha i spiskummen, ingefær og hvitløk og la surre i et par minutter. Ha i tomat og resten av krydderene. La koke en liten stund.

3. Ha i smøret, etterfulgt av mer vann (gjerne fra linsene du har kokt). Litt vanskelig å si hvor mye du trenger, men ta litt først og tilsett eventuelt mer hvis du syns den er for tykk. Så har du i linser, og lar koke med lokk i ca 30 min. Rør innimellom.

4. Ha i fløte og la koke til du skal spise den. Jo lenger jo bedre, men du kan også spise den nå med det samme. Helst med brød og/eller ris til, ettersom retten er veldig kraftig i seg selv.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar