lørdag 16. november 2013

Hasselnøttsmør med sjokolade

Nøttesmør er veldig lett å lage. Bruk bare de nøttene du vil, rist og miks dem sammen (akkurat som med sesamsmør/tahini). Det er nesten litt godteriaktig og i moderate mengder faktisk veldig sunt. Her har jeg snekret sammen en oppskrift på noe som minner om nutella, men som ikke er så søtt og smaker mye bedre (sier jeg, da, som ikke liker nutella, heheh). Sånn passer den litt bedre å for eksempel på havregrøten, syns jeg. Men hvis du vil ha noe mer nutella-aktig, kan du bruke lys sjokolade og ha litt ekstra sukker i når du smelter det.


(ca 2 dl, 12 kr)
Du trenger
75 gram hasselnøtter
(50 gram mørk sjokolade)
1-2 spsk kakaopulver
1 dl fløte
ca 1 spiseskje smør

1. Rist hasselnøttene i ovnen på 180 grader i ca 8 minutter, men pass litt på så det ikke brenner seg. Hvis det er vanskelig å få av det tynne skallet med hendene, kan du putte dem i et kjøkkenhåndkle og gni dem sammen så det faller av.

2. Miks nøttene med stavmikser til det nesten er smøraktig (eller stopp litt før, hvis du vil ha det litt ekstra crunchy).

3. Tilsett litt av fløten og miks litt til.

4. Smelt sjokoladen i vannbad eller på svak varme. Ha i smøret, la det smelte og tilsett resten av fløten.

5. Bland det godt sammen med nøttene og så er det ferdig. Hvis du har det i en tett beholder (jeg brukte et syltetøyglass) i kjøleskapet skal det holde i ca to uker.

Tips
Hvis du vil kan du faktisk droppe sjokoladen helt, og bare røre ut kakopulver og litt sukker i litt redusert mengde fløte, mens du varmer det opp. Dette gjør konsistensen ekstra nøtteaktig. Hvis du ikke liker det, kan det hjelpe å bruke litt ekstra smør. Egentlig så er det ikke så mye som kan gå galt med eksperimentering av denne oppskriften, så bare prøv deg frem litt.

Hvis du mangler noe å bruke resten av fløten til, kan du faktisk fryse den ned før den går ut på dato, og bruke den i for eksempel supper og gryteretter.

2 kommentarer:

  1. Sykt digg. Tror dette blir fast inventar på havregrøt, brødskiver og pannekaker (muligens i kombinasjon med kastanjekrem i disse høsttider - med mindre kombinasjonen blir for ekstrem).

    SvarSlett
    Svar
    1. :-) Nå fikk jeg lyst til å ha det på pannekaker. Kanskje i helgen.

      Slett