lørdag 11. januar 2014

Moussaka

En tradisjonell moussaka er laget med lammekjøtt. Den jeg lagde i dag ble en vegetarisk versjon, men linsene kan byttes ut med kvernet kjøtt hvis man ønsker det. Da bruner man bare kjøttet først, og har i de andre ingrediensene etterpå. Hvis man vil kan man da også kutte litt ned på tomater.

(2-3 personer, ca 20 kroner)
Bunnen
1-2 poteter, skåret i skiver (kan droppes)
1 augergine, skåret i skiver

Linsene
100 g sorte linser (jeg brukte røde denne gangen; det fungerte fint og smakte godt, men jeg tror den motstanden sorte linser gir gjør det enda bedre, i tillegg til at det er litt mer dekorativt)
1 rødløk, finhakket
2 fedd hvitløk
1-2 cm kanelstang (evt 1 ts malt kanel)
2-3 spsk tomatpuré + 1-2 dl vann
5 små tomater/1/2 tomatboks
salt og pepper

Hvit saus
1 spsk smør
1 spsk mel (maismel for glutenfritt)
ca 1,5 dl melk
2 eggeplommer
litt muskat
litt revet ost (her: mozarella og cheddar)

1. Start med å koke linsene. Ha aubergineskivene på et stekebrett og pensle med litt olivenolje. Ha litt salt og pepper på og bak i ovnen i 10-15 minutter på 200 grader, gjerne med grillelementet på.

2. Sautér løk og hvitløk, ha i kanelstang og deretter tomatpuré, vann (forsiktig) og hakket tomat. La koke noen minutter til du har i linsene og lar det koke til det tykner. Smak til med salt og pepper.

3. Smelt smør i en kjele. Ha i mel, pisk megafort så det ikke klumper seg, ha i melk nesten like fort og fortsett å piske til det blir klumpfritt og tykner. Ta sausen av plata og la temperaturen synke et par minutter før du pisker inn eggeplommene.

4. Pensle en ildfast form med olivenolje, ha i et lag med aubergine, et lag med linseblandingen (husk å ta ut kanelstangen) og så sausen. Til slutt strør du litt ost på toppen. Stek på 180 grader, i 30-35 minutter.

Tips
Bruk heller en litt for liten enn litt for stor form. Hver bit blir liksom litt mer smakfull hvis lagene er litt høye.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar