Denne gryta er inspirert av en rett som tradisjonelt lages i en tagine, som er et slags leirefat. Når man lager den i en vanlig kjele blir det sikkert litt annerledes, men god er den iallefall! Hvis du ikke tåler gluten kan du bruke ris eller glutenfrie couscous (vet det finnes i sverige iallefall). Her mangler jeg forresten squash. Resultatet ble likevel godt, men vil anbefale å ha det med hvis du skal lage den "skikkelig".
(2 porsjoner, ca 20 kroner)
Gryta
1 liten løk, finhakket
1-2 fedd hvitløk, finhakket
1/2 chili, finhakket
1/2 spsk revet ingefær
1/2 ts kanel (eller 1-2 cm kanelstang som du fjerner før servering)
1 ts spiskummen
1/2 ts kardemomme
1/2 ts koriander
1/2 ts gurkemeie
1 paprika
1 gulrot
1/4 squash
1/2 tomatboks
1/2 dl hakkede rosiner (eventuelt blandet med tørket aprikos)
(1/2 dl hakkede mandler)
ca 80 gram tørka kikerter, bløtlagt og kokt
ca 1 dl vann
litt sitronsaft
salt
Couscous (eller ris)
1,5 dl couscous
2,1 dl vann
1 ts smør (eller olje)
litt salt
evt hakket tørka frukt og nøtter
1. Sautér løk, hvitløk, ingefær og chili i litt olje i et par minutter. Tilsett kryddere og stek litt videre.
2. Skjær grønnsakene og ha dem i (mange liker squashen litt mindre kokt en andre grønnsaker, men jeg har den i sammen med de andre). Skru ned varmen litt og la surre i noen minutter.
3. Ha i tomatboks, tørka frukt (og eventuelt mandler og sitronsaft).
4. Ha i kikerter. Jeg syns det er godt å la den siste koketiden være i gryta, så de tar til seg litt smak; da er det smart å ha litt vann i. La koke i ca en halvtime og smak til med salt.
5. Lag couscous som anvist på pakken, eller: Kok opp vann med salt og smør i en kjele, ta kjelen av plata og tilsett couscous. Legg på lokket og la trekke i ca 5 minutter. Rør om med en gaffel så du liksom "løfter" litt luft inn i den.
Tips
Du må gjerne koke gryta i en time eller mer (jeg syns faktisk den blir best da), men hvis kikertene er helt ferdigkokte, kan det da være en fordel å vente litt med å ha dem i. Særlig hvis de kommer fra boks.
Grønnsakene jeg har skrevet her er bare et forslag, med hensyn til hva jeg hadde i kjøleskapet (gadd ikke kjøpe squash og det ble veldig godt fordet, men hvis du vil ha den "riktig" ville jeg anbefale det). Jeg har for eksempel lyst til å prøve å lage den med butternut squash eller gresskar.
Hvis du vil kan du også blande inn litt tørka frukt (evt også nøtter) i couscousen, men jeg liker den egentlig best som den er.
Jeg tenkte jeg skulle lage denne i dag. Men du bruker så mange fancy krydder.. Er det HELT nødvendig? Har liksom brukt opp krydderbusjettet mitt på øl..
SvarSlettHehe.. Nei, bare bruk det du har. Jeg syns det viktigste i denne er kanel og spiskummen, men har prøvd å lage den uten også. Du kan jo evenutelt bruke litt buljong for at det ikke skal bli kjedelig, hvis du har det. :)
SvarSlettHei, dette ser kjempespennende ut. Men hva vil tomatboks si? Tomatpuré?
SvarSlettMed tomatboks mener jeg hakkede tomater på hermetikkboks eller pappboks. Typisk 400 gram tror jeg.
SvarSlett