søndag 5. januar 2014

Eltefri pizza

Ingen kjevling, ingen knaing og elting!


Jeg trodde det var umulig å lage god hjemmelaget pizza. Uansett hvor tynn man kjevler den, blir den liksom aldi sprø, luftig og god. Men så gav jeg denne en sjanse, og det ble veldig bra. Krever litt planlegging, men ellers er det mye mindre jobb en vanlig gjærdeig.

(2 små, eller 1 stor)
Du trenger
250 gram mel
1/4 ts tørrgjær
1/2 ts salt
1,75 dl kaldt vann

1. Dagen før: Bland mel, salt og gjær godt sammen, ha i vann og rør om. Greia med eltefri gjærdeig er liksom at man ikke skal elte, så bare rør til det er en sammenhengende røre/deig, litt bløtere enn vanlig bolledeig. Putt bollen i en plastikkpose og pass på så den er godt lukket.

2. Dagen etter (ca 18 timer) heller du mel på benken (eller et bakepapir), har masse mel på hendene (mel overalt!) og heller deigen ut av bollen. Brett deigen fire "sider" av deigen mot midten og snu den på hodet, med brettene ned. Velt bakebollen over og la heve i ca 1 time.

3. Setter du ovnen på høyest mulig temperatur (varmluft), med stekebrettet inni. Når deigen har hevet løfter du den bare forsiktig opp (fortsatt masse mel overalt), lar den falle litt rundt knyttneven din (sånn som de gale italienske kokkene gjør), eller bare dra den litt utover, sånn at den blir rundt og tynn og fin og litt tykkere i kantene. Legg den ned på et bakepapir.

4. Til sist pleier jeg å dra pizzaen over på en skjærefjøl for å lempe den inn i ovnen, ved hjelp av bakepapiret. Dette bør gå fort, for vanlige stekeovner blir liksom bare akkurat varme nok til å gjøre bunden sprø, og siden det ikke tar mer enn ca 8 minutter, rekker ikke ovnen å bli varm nok hvis du slipper ut for mye varme.

Topping pleier jeg å være ganske forsiktig med. Bare litt tomatsaus (her: 3 spsk og mozarella. Men folk er jo forskjellige sånn. Hvis jeg har friske tomatskiver på pleier jeg å steke dem litt på varmluft på forhånd, ellers blir det liksom litt.. bløtt.


Tips
Pizza kan lett lages vegansk. Med en ordentlig god bunn er ikke ost nødvendig, heller ikke noe substitutt. Bare tomatsaus og eventuelt noe frisk ruccolasalat eller basilikum holder faktisk lenge som topping på en god bunn. Det tok jo faktisk ganske lang tid før den tradisjonelle italienske pizzaen ble laget med noe mer enn tomat.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar