Tips om innkjøp og sparing

Etterhvert som jeg har kommet mer og mer inn i rutinene rundt billig mat tenker jeg annerledes når jeg kjøper inn. For eksempel er ikke et par kroner for noe man egentlig ikke trenger lenger billig. Det som derimot teller er de få kronene man sparer på å handle på riktig sted og kjøpe de rette tingene. Plutselig hadde jeg liksom råd til avokado (som jeg alltid har tenkt er langt utenfor mitt budsjett)!

Spesielt om asiatisk mat

Generelle tips
  • Kjøp alltid tørkede belgfrukter. Det er en så stor energikilde at selv om en boks ferdigkokte kikerter virker veldig billig, sparer du ekstremt mye på å kjøpe en stor pose tørkede i en innvandrerbutikk/grøntvarehandel. Det tar jo litt tid å bløtlegge dem, men bløtlegg en god del og legg i fryseren før/etter du har kokt dem, så er det null stress.
  • Gresk/tyrkisk yoghurt og nøtter er også mye billigere i sånne butikker.
  • Husk at løk, poteter og rotfrukter har lang holdbarhet. Kjøp når det er billig eller på tilbud, og hvis det mot formodning skulle tyde på å bli dårlig lager du bare dobbelt porsjon suppe en dag og fryser ned noen porsjoner.
  • Handle én, toppen to ganger i uka! Det krever selvfølgelig litt mer planlegging, men det sparer man mye på. Mot slutten av uka er du kanskje fristet til å supplere litt, men da har du bare godt av å utfordre kreativiteten litt. Resultatet blir at man kaster mindre mat, og kanskje oppdager nye velsmakende retter.
  • Frys ned skivet brød. Tiner veldig fort, eller kan lages matpakke av.
  • Lag dobbel porsjon hvis du baker noe som kan fryses ned. Jeg har alltid kanelboller i fryseren, tar maks 10 minutter å tine i ovnen og smaker nesten bedre enn nybakte. Nesten gratis.

1 kommentar: