søndag 23. februar 2014

Mandelmelk (ikke kast grumset!)

Mandelmelk er mitt favorittsubstitutt for kumelk. Jeg bruker jo kumelk også, men syns ikke det er noe i veien med å variere litt. Mandelmelk smaker dessuten kjempegodt og er veldig næringsrik. Litt dyrere å lage enn havremelk (som jeg skrev et innlegg om tidligere), men uansett mye billigere å lage enn å kjøpe.



Perfekt til havregrøt for eksempel. Bruk litt til å erstatte melk/vann, eller ha på en dæsj til sist. Ellers kan du drikke den som den er, lage kakao med den, ha den i teen, kaffen eller på frokostblanding. Godt til det meste.

(gir ca 4,5 dl, ca 6 kr)
Mandelmelk
2 dl mandler
5 dl vann
eventuelt lønnesirup, honning eller annet søtt

1. Legg mandlene i bløt over natten (ca 4 dl, eller bare til de er godt dekket). Hell av vannet dagen etter.

2. Ha 5 dl vann og mandler i en mikser, miks i noen minutter til mandelet har blitt til mel/grums og vannet har blitt helt hvitt.

3. Sil melken godt. Det beste er å ha et ostelærret (som det heter på dansk, cheesecloth på engelsk, aner ikke på norsk), men jeg brukte bare en veldig fin sil. Ha i honning/lønnesirup hvis du vil og så er den ferdig. Holder opp til 4 dager i kjøleskapet. Grumset kan brukes i for eksempel muslibarer, brød, knekkebrød eller i havregrøten.

Tips
Du kan regulere mengden vann etter hvor tykk du vil ha den, men vent til neste gang du lager den, for å vanne ut den ferdige melken er ingen god idé.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar