torsdag 14. november 2013

Eltefritt rugbrød

I dag brukte jeg nesten den samme oppsrkiften som til eltefrie rundstykker, men lagde brød istedet. Det ble egentlig enda bedre. Så hvis du har en kjele som tåler å være i ovnen eller en form med lokk, bør du også gjøre det. Vet at noen har gjort det med aluminiumsfolie over en form også, men veit ikke hvor godt det blir. Du kan jo prøve?

Du trenger
190 gram hvetemel
200 gram rugmelsblanding
1 dl solsikkekjerner
1 ts salt
3 dl kaldt vann
ca 5 gram ferskgjær eller 1/4 ts tørrgjær
1 ts honning

Denne gangen lagde jeg deigen på formiddagen og stekte brødet på kvelden, men det kan heve alt fra 8 til 24 timer, så du gjør det bare når det passer deg.

1. Rør ut gjæren og honningen i vannet (hvis du bruker tørrgjær blander du det med det tørre).

2. Ha mel, solsikkekjerner og salt i en bolle og rør godt sammen. Tilsett væskeblandingen og rør fort om, ikke for mye. Deigen skal være ganske løs.

3. Pakk godt inn i plastikk så det ikke tørker i kantene. La stå i romtemperatur i 8-24 timer.

4. Ha mel på bakepapir, velt deigen ut over melet. Brett én og én side mot midten, gjenta noen ganger, og vend til slutt deigen med brettende ned og ha bakebollen over. La stå i 1 time (hvis du har tid).

5. Varm ovnen og formen til 250 grader, ta ut formen, velt deigen oppi og setter den tilbake i ovnen med det samme, med lokket på. Stek i 30 minutter, ta lokket av og stek i 5-10 minutter til. Etter brødet er (helt) avkjølt på rist tar du et kjøkkenhåndkle rundt for å bevare den sprøde skorpa.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar