torsdag 27. mars 2014

Mac & cashew (vegansk mac & "cheese")

Jeg har lenge vært veldig nysgjerrig på forskjellige måter å lage veganske "oster". Aller mest skeptisk, men mine skepsis i forhold til mat ender som regel i nysgjerrighet. Men jeg syns fortsatt det føles litt fjollete å kalle noe ikke-animalsk for ost, så la meg heller si... et fett og digg; ikke-animalsk munchealternativ til ost? Den beskrivelsen passer iallefall veldig godt for den cashewsausen jeg endte med å improvisere frem i dag. Utrolig digg, og du trenger virkelig ikke være veganer for å prøve den. Lover (bare spør Herman)! Kremete, mektig og smakfullt. Cashewnøtter og søtpotet gjør underverker!

(2 porsjoner, ca 20 kr)
Mac & cashew
1 middels søtpotet
1 liten potet
1/2 liten løk
1 liten gulrot
1,5 dl cashewnøtter
2-3 spsk vegansk margarin
1-2 spsk sitronsaft
en stor klype salt
pepper
cayennepepper
gurkemeie (kun for farge)
brødsmuler + litt ekstra margarin
ca 160 gram pasta
paprikakrydder

1. Kutt grønnsakene i terninger, og grovhakk løken. Ha det i en kjele og dekk såvidt med vann. Kok opp og la småkoke i ca 10 minutter (eller til de er møre).

2. Mål opp cashewnøtter og miks med stavmikser/i en kjøkkenmaskin til det blir helt purert. Mens du mikser videre har du i margarin, hvitløk sitronsaft og kryddere. Til slutt har du i de kokte grønnsakene, og eventuelt litt av grønnsaksvannet hvis det blir for tykt (forsiktig!).

3. Kok pasta. Bland pastaen og sausen i en ildfast form. Bland brødsmuler og litt smør og ha det på toppen. Krydre med litt salt og paprikakrydder.

4. Stek på 200 grader i ca 15 minutter (hvis den ser ut til å brenne seg litt kan du dekke den med litt folie).

Tips
- Hvis du er veganer eller får for lite B-vitamin kan du tilsette gjærflaker/nutritional yeast i sausen og strø litt ekstra på toppen. Det skal visst også gi en "ostesmak", men jeg savnet ingenting på smaken her. Hvis du bruker det kan du nok også trenge litt mer av grønnsaksvannet.
- Vær litt tålmodig når du mikser cashewnøttene. Konsistensen blir ekstra kremete når cashewnøttene er helt purert.
- Bruk resten av grønnsaksvannet når du bruker pastaen så smaker det ekstra mye.
- Vanlig ost har veldig mye salt i seg, og grønnsaker ingenting. Så ikke vær altfor forsiktig med saltet. Når man lager mat fra bunn av skal det en del til for å få for mye salt når man ikke spiser animalske produkter.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar