lørdag 26. oktober 2013

Rugrundstykker med solsikkekjerner

Jeg kommer sikkert til å innlede alle oppskriftene med et forsøk på å overbevise deg om hvor utrolig enkle og lite krevende de er. Også her. Gjærdeig er noe iallefall jeg ikke har giddet å lage så ofte, fordi det er så mye elting. Men her (som pizzabunnen) skal deigen bare røres sammen, vente på at du har tid til å steke den og så har du luftige, saftige rundstykker med deilig sprø bunn!


(7-8 stk, ca 4 kr)
Du trenger
190 gram hvetemel
200 gram rugmelsblanding
1 ts salt
3 dl kaldt vann
ca 5 gram ferskgjær eller 1/4 ts tørrgjær
1 ts honning
solsikkekjerner

Lag deigen dagen før du skal bruke den. Bland det tørre godt sammen i en bakebolle. Hvis du bruker ferskgjær blander du det og honningen godt ut i vannet. Hell det oppi bakebollen og rør det sammen.

Pakk bollen godt inn i en pose og la stå i romtemperatur i 8-24 timer.



Ha en god del mel på et bakepapir, velt deigen oppå og ha godt med mel på hendene. Strekk deigen ut til en rektangel og brett den på langs så den får form som en baguette.



Bruk en skarp kniv til å skjære deigen i ca 8 stykker. Pensle/sprut med vann og strø solsikkekjernene over. La hvile i ca 30 minutter, eller bare så lang tid du har. I mellomtiden varmer du ovnene med stekebrett til 250 grader. Lemp rundstykkene over på stekebrettet. Etter ca 15 minutter er de ferdige, avkjøl dem på rist.

Hvis du vil gjøre det enda enklere kan du bare bruke en skje og legge klumper med deig på et bakepapir. Det blir litt mindre kliss og ikke noe melsøl. På den måten kan du også bare lage et par rundstykker om gangen, la deigen stå og få nystekte rundstykker til både frokost og kvelds. Har gjort det sånn før jeg skal på skolen, da jeg også har hoppet over etterhevingen. Denne fremgangsmåten gir kanskje hakket mer kompakte rundstykker, og de ser ikke like pene ut, men er fortsatt veldig gode.

Tips
Frys ned noen av dem hvis du ikke kan spise alle. Bare ta dem ut av fryseren (la dem tine litt på benken hvis du har tid) og varm dem på varmluft. 180 grader i ca 10 min hvis de er frosne, et par minutter hvis de er tint. Like gode som nye!

Du kan også bruke rent finmalt rug hvis du ikke finner noen rugblanding, men for at de skal heve godt bør du endre forholdet. For eksempel 150 gram rugmel og 240 gram hvetemel. Jeg bare pleier å kjøpe rugmelsblanding fordi det er veldig billig på Netto noen ganger.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar