fredag 31. januar 2014

Suppe med svarte bønner og hvitløksbrød

Hvis man lager suppe en gang i blant er det mye lettere å få brukt alt man har i kjøleskapet. Veldig billig, greit, og så skal det mye til for å feile fullstendig. I dag fikk jeg lyst til å lage en meksikanskinspirert variant. Kan lages veldig enkelt med akkurat det du har fra før, eller gjøres festlig med litt ekstra stæsj. Skulle gjerne prøvd med litt avokado, creme fraiche eller ost. Kanskje alt på én gang?

(2 porsjoner, under 10 kroner)
Suppa
olivenolje til steking
1 fedd hvitløk, finhakket
1/2 rødløk, finhakket
1/4 chili, finhakket
ca 1 spsk finhakket frisk koriander (fra fryseren)
1 ts spiskummen
1/2 ts paprikakrydder
1/2 ts oregano
salt
sort pepper
1/2 rød paprika
1 gulrot
1/2 selleristilk
1/4 tomatboks (/1 spsk tomatpuré/1-2 tomater)
1 vårløk (skriver det opp selv om jeg ikke hadde det)
ca 5 dl vann + buljong
3-4 dl svarte bønner (ferdigkokte fra fryseren)
litt limesaft/sitronsaft

Hvitløksbrød
2-3 skiver lyst brød
2 spsk olivenolje
1 fedd hvitløk



1. Gjør klar alle ingrediensene og hakk grønnsaker. Sautér løk, hvitløk og chili. Ha i kryddere og la surre i noen minutter.

2. Ha i gulrot, paprika og selleri og la surre videre i ca 10 minutter.

3. Tilsett tomat, buljong, bønner og ønsket mengde vann. La koke til grønnsakene er møre (ca 10 minutter). Ha i finsnitta vårløk hvis du har. I mellomtiden pensler du brødene med olivenolje blandet med revet/presset hvitløk og setter dem i ovnen på 180 grader.

4. Når brødet har blitt gyldent (ca 8 minutter), smaker du til suppa med salt og pepper. Server gjerne med en dæsj creme fraiche (eller lignende) og kanskje litt revet ost. Eller bare som den er, sånn som jeg gjorde.

Tips
Denne oppskriften er ganske basic. Du må gjerne ha litt mer chili, litt mer krydder, eller kun bruke buljongvann. Man kan for eksempel også gi den litt kraftigere tomatsmak med ekstra tomatpuré, eller en litt mer spennende variant med røkt paprikakrydder istedet for vanlig.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar