onsdag 22. januar 2014

Dobbel ukesmeny

Å ha en ganske klar idé om hva man har lyst til å lage i løpet av den neste uka er veldig smart hvis man skal spare penger. Har man ikke det blir det ofte til at mange matvarer blir dårlige før man rekker å bruke dem. Her har jeg lagd en dobbel ukesmeny.. Dobbel fordi det gir litt større mulighet for å variere, og man kan ha litt lenger innkjøpsliste uten at ting blir dårlig. Likevel har jeg styrt unna noenting så innkjøpslisten ikke skal bli altfor lang hvis du i utgangspunktet har litt tomme skap på kjøkkenet.

Ideen er at man skal følge rekkefølgen sånn nogenlunde, for at ingredienser skal holde seg i kjøleskapet til neste gang de skal brukes. Sånn blir det liksom lettest for deg, iallefall i starten. Det er litt sånn her porsjektet mitt så ut i fjor høst, og det krevde mye tenking og planlegging. Men nå som jeg er inne i det går det liksom av seg selv. En liten titt i kjøleskapet og så skjønner jeg hva jeg bør lage de neste dagene.

Ting du bør ha/kjøpe
egg
fløte (du kan holde deg til melk)
1-2 tomatboks
1-2 røde paprika
1 liten boks tomatpuré
1 brokkolibunt
1 pose gulrøtter
purre
poteter
hvitløk
revet ost (topp å ha i fryseren!)
løk
pasta
rundkorna ris
bønner
linser
kikerter
mel
noen asiatiske sauser
matolje

Mandag: Ovnsrista brokkoli med cashewnøtter med brune ris


Tirsdag: (Forbered mandag kveld:) Eltefri pizza


Onsdag: Dal makhani



Torsdag: Fransk potetsuppe med purre

(Med bacon? Spar resten til minestronesuppe.)

Fredag: Meksikansinspirert bønnegryte


(Bruk gjerne litt revet brokkolistilkt i gryta.)

Lørdag: Moussaka

Søndag: Asiatisk grøt


(Her kan du bruke cashewnøtter istedet hvis du vil unngå å kjøpe flere forskjellige nøtter.)

Mandag: Gulrotsuppe med rista kikerter


Tirsdag: Minestronesuppe

(Bruk purre fra potetsuppa her!)

Onsdag: Karry med grønne linser

(Her får du brukt resten av kokosmelken fra gulrotsuppa.)

Torsdag: Risotto med spinat og sopp


(Frossen spinat er alltid greit å ha i fryseren, og sopp kan jo stort sett uten ulemper kjøpes i løsvekt.)

Fredag: Asiatisk laks


(Kan sikkert bruke peanøtter her også hvis du allerede har kjøpt det til den asiatiske grøten, og hvis du ENDA har litt brokkoli igjen har jeg tipset om å bruke det i denne retten.)

Lørdag: Asiatiske dumplings


(Her kan du bruke vårløken! Og er den ikke i topp form gjør det heller ikke så mye, for den blendes godt inn i det andre. Hvis du kjøper lime til denne kan den også brukes til de andre asiatiske rettene.)

Søndag: Sen frokost med pannekaker? og Hjemmelaget pasta (kanskje til og med ravioli?)



Til slutt vil du sannsynligvis ha igjen litt purre. Det har lang holdbarhet og kan sannsynligvis brukes i neste uke også. Og hvis den likevel skal begynne å bli litt gammel kan du fryse ned restene og bruke den til buljong.

2 kommentarer:

  1. shit dette var inspirerende.

    etter eksamen neste uke skal jeg jammen prøve meg på dette.
    ny følger her ass
    hei
    og takk

    SvarSlett
    Svar
    1. lykke til på eksamen, takk, smil, og hei!

      Slett