mandag 1. desember 2014

Ovnsbakt pastarett med brokkoli og persillepesto

Cashew-baserte sauser slår sjeldent feil. Bløtlagte cashewnøtter er en veldig fin base hvis man vil gjøre noe (nesten hva som helst) litt kremete. Det har en lite dominerende smak, men gjør likevel retter ekstra fyldige og smakfulle. Som jeg har skrevet før, funker det veldig godt å lage "kremost" av det (miket med hvitløk, krydderurter og salt), men det er også godt i pureer med litt mer grønnsaker i. I går lagde jeg dessuten en veldig enkel brokkoli- og cashewsuppe som ble kjempegod.

Søtpot er kjempegodt, men varierer veldig i konsistens og fylde. Sist gang jeg lagde en lignende saus ble det kremete og kjempesmakfullt bare av søtpoteten i seg selv. Denne gangen var det tydeligvis ikke helt sesong, så den smakte ikke like mye. Kompanserte med litt ekstra næringsgjær, sitron (i tillegg til mengdene som står i oppskriften) og en hjemmelaget persillepesto. Så smak deg frem litt! Det er veldig vanskelig å ødelegge denne retten helt. Hvis du vil, kan du også droppe å ovnsbake den til sist, uten at det slår feil.



Kremet pasta med brokkoli
(2 porsjoner, ca 26 kr)

1/2 brokkoli, delt i små buketter
80-100 gram cashewnøtter
1/2 løk, hakket
2 fedd hvitløk, hakket
1 liten gulrot, i terninger
1 middels søtpotet, i terninger (eller butternutsquash/gresskar)
vann (eventuelt litt grønnsaksbuljong)
ca 150 gram pasta
brødsmuler/rasp (valgfritt)
2-3 spsk næringsgjær (valgfritt)
1 ts sennep
2 spsk sitronsaft
salt og pepper
olivenolje

Persillepesto (valgfritt)
2-3 store never persille
1/2 dl solsikkekjerner (eller en type nøtt du liker)
1/2 dl matolje (jeg brukte mest rapsolje og litt olivenolje)
salt og pepper
2-3 spsk gjærflaker (valgfritt)

1. Legg cashewnøtter i bløt (gjerne noen timer før, men ellers bare så lang tid du har). Kok opp vann med litt salt og tilsett løk, hvitløk, gulrot og søtpotet. Det skal være så mye vann at det såvidt dekker. La koke til det er mørt. 

2. Hell vannet av cashewnøttene og miks godt med en stavmikser. Tilsett næringsgjær, sitronsaft, sennep, en stor klype salt* og grønnsakene med litt av vannet. Miks videre, til det er en så jevn masse som mulig. Tilsett eventuelt litt av grønnsaksvannet. 

3. Kok pasta og tilsett brokkolibukettene 2 minutter før pastaen er ferdig. Hell av vannet og bland det hele sammen med cashewsausen. Ha eventuelt litt brødsmuler, litt olivenolje og salt og pepper på toppen og la stå i ovenen på 200 grader i ca 30 minutter.

4. Miks alle ingrediensene til persillepestoen og server sammen med pastaretten. Nyt!

*Husk at når man lager matt fra bunnen av og ikke bruker ost eller kjøtt, er det veldig lite salt i maten fra før. Så ikke vær redd for å salte for mye (med mindre du har tendenser til å oversalte veldig da)! Mange veganere som lager all maten sin selv får faktisk for lite salt, og det er kanskje like dumt som å få for mye. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar