mandag 29. september 2014

Bønnechili

Bønnechili kan være dødens kjedelig og smakløst, men det kan også være utrolig godt. Noen ganger liker jeg det best bare i seg selv, kanskje med litt ris ved siden av og lime på toppen, men ellers bare helt enkelt. Denne gangen valgte jeg dog å pakke den inn i tortillas og lage en vegansk "guacamoleost" (bruk for eksempel: avocado, koriander, gjærflak, cashewnøtter, limesaft) og ovnsbake litt søtpotet. Litt inspirert av noe jeg spiste på en vegansk restaurant i San Fransisco; dette ble bare mye, mye bedre.




(4-6 porsoner, avhengig av tilbehør)
Bønnechili
2 løk, finhakket
3 fedd hvitløk, finhakket
(1 selleristang, finhakket)
ca 2 chili, finhakket (juster litt etter hvor sterke de er)
1,5 ts spiskummen
1 ts oregano
noen stilker frisk koriander, finhakket
2 røde paprika, skåret i små biter
2 tomatbokser (á 400 gram)
ca 6 dl vann
ca 400 gram tørka bønner (bløtlagt, men ukokt), her: kidney og pinto
1/2 spsk kakaopulver/et par biter mørk sjokolade
salt og pepper

1. Sautér løk, hvitløk, chili og eventuelt selleri i litt matolje. Ha i kryddere og la steke litt videre.

2. Før det svir seg har du oppi paprika og lar det steke noen minutter før du tar oppi tomat, bønner, vann og kakao.

3. La koke under lokk til bønnene er ganske ferdige (ca 1,5 time, kanskje mer). Ta av lokket og la koke til det meste av væsken er fordampet. Kanskje en time til. Servér med lime, koriander og ellers hva du vil. Namnam!

Tips
Søtpotetene er faktisk en veldig god kontrast mot den sterke chilien. Det myke, litt kremete er også godt til bønnene med litt motstand. Skjær dem i terninger, ha litt olje og salt på og stek i 15 minutter på 200 grader.
Hvis du ikke skal ha gryta i tortillas kan det være godt å ha den litt mer flytene. Det justerer du bare med mengden vann.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar